Experimenteren met de grootformaat camera

Van een goede vriend (dank je John!), kon ik een grootformaat technische camera lenen. Beladen met een zwaar statief , 150mm objectief (standaard objectief), 5 cassettes waar wel twee dia’s per stuk ingingen, en een belichtingsmeter ging ik op pad. Maar, niet alvorens de dia’s in de cassettes te laden thuis. Hiervoor had ik een lichtdichte zak en moest ik op de tast de dia’s vullen, wat vrij eenvoudig ging.

Doordat het een groot apparaat is bij elkaar kon ik niet al te ver een bos in. Vaak fotograferen fotografen hiermee vanuit de auto, op de auto of er vlakbij. Andere beperking is dat ik maar 10 dia’s bij me had en dus selectief te werk moest gaan. Uiteraard ging een aantal dia’s mis vanwege de volledig handmatig bediening. Je kunt niet twee keer op de draadontspanner drukken en verwachten dat de cassette is omgedraaid, de sluiter is gespannen en de belichting automatisch ging.

Uiteindelijk is het me zeer goed bevallen. Het is heerlijk om ‘slow’ te fotograferen. Niet schieten en dan op het schermpje kijken maar eerst nadenken over compositie en belichting. Op een groot scherm kijken met de loup of alles wel scherp staat. Het viel allemaal reuze mee.

De dia’s laten ontwikkelen bij Color Utrecht waar je gewoon de cassettes in kunt leveren. Erg gemakkelijk en dezelfde dag nog klaar. Het resultaat viel niet tegen voor een experiment. Wat een details te zien op de dia, ongelooflijk. Daar kan nog geen digitaal tegenop. Zie de foto hieronder van een stukje bos bij het Leersumse Veld. Let op de details in de stam van de boom vooraan.

Helaas moest ik de camera weer teruggeven. Zelf voorlopig aan de slag met middenformaat dia/negatief en digitaal kleinbeeld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.